Heemkundige Kring Hobuechen 1135

ERFGOEDKOFFER

Lokaal erfgoed terug in de Hobokense scholen?


Als het van de Heemkundige Kring 'Hobuechen 1135' afhangt, komt er een dikke 'ja' uit de bus. Bijna dagelijks komen zij in contact met de 'lokaal-geschiedkundig onwetende' Hobokenaar.


Dat Hoboken van in de middeleeuwen tot aan de Tachtigjarige Oorlog een leen van het Hertogdom Brabant was, heeft hij nog nooit gehoord. Dat er in 1840 nog 20 'hoven van plaisantie' waren, doet hem de wenkbrauwen fronsen.


Als hij hoort dat 'hoven van plaisantie' staat voor kastelen, kent hij er twee: het Meerlenhof en Cockerillhof, niet wetende dat dit laatste er nooit één is geweest. Sorghvliedt is voor hem gewoon het 'gemeentehuis', Broydenborgh 'den dop', het gezondheidscentrum en voedselbedeling én het Gravenhof het 'afgebrande' politiebureel.


Dat de Kioskplaats genoemd is naar de kiosk die daar ooit gestaan heeft, weet hij wel. Dat die kiosk gestaan heeft op de Wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel weet hij niet.


De teloorgang van Cockerill ligt nog bij iedereen vers in het geheugen maar wanneer, van waar en waarom dit bedrijf zich in Hoboken vestigde is niet courant geweten.


'Hobuechen 1135' wil er iets aan doen.

Omdat men een oude rakker niet veel meer kan bijbrengen, gaat de Heemkundige Kring zich richten op de jeugd en wil zij het kleine aanbod dat de leerlingen nu ontvangen, wat betreft lokale geschiedenis en lokaal erfgoed, optrekken via educatieve erfgoedkoffers.

 


Kinderen spelen graag en dus werd er een formule bedacht om spelenderwijs de Hobokense geschiedenis tot hen te laten doordringen.


Wij trakteren onze jeugd - hoewel ouderen er ook best lol kunnen mee hebben - op:

Een ganzenbord:

Vanuit een hof van plaisantie moet er een boodschap gebracht worden naar de heer van Hoboken die in het Castellum van Hoboken woont. De weg ligt vol obstakels. De spelers maken kennis met wolven, de vierschaar, de galg en nog meer van dat moois.


Een raster zoeken:

Gebaseerd op het aloude “Waar vind je?”, moet je zoeken in welk vak iets afgebeeld is. Het schilderij “Kermis van Hoboken” van Breugel wordt hiervoor gebruikt.


Nello en Patrasche:

Het juiste woord moet naast de juiste tekening gekleefd worden, geblinddoekt, op aanwijzing van je medespelers.


Puzzel:

Verschillende hoven van plaisantie zijn tot puzzels versneden en moeten terug samengesteld worden.


Logo’s:

Plaats het juiste logo bij de juiste fabriek. De fabriek wordt omschreven.


Woorden zoeken:

Tien woorden betreffende Hoboken moeten in een raster opgezocht worden.


Naar de autocontrole:

Op een stratenplan moet de juiste, in de tekst omschreven, route aangeduid worden. Bij terugkeer moet een andere route gevolgd worden.


Geschiedenis van Hoboken:

Belangrijke feiten en wetenswaardigheden uit de geschiedenis van Hoboken zijn samengevat in een brochure. Een aantal meerkeuzevragen moeten opgelost worden aan de hand van de tekst.


Naar de kleermaker:

De lokale klederdracht moet aangebracht worden op een man- en vrouwfiguur. Informatie op te zoeken via computer.


Burgemeesters:

Door het verbinden van cijfertjes ontstaat een figuur die een Hobokense burgemeester voorstelt. Welke?


Het geheel is opgevat als een competitie waarbij de klas in groepen wordt opgedeeld en alle opdrachten door elke groep worden uitgevoerd.

Doordat de leerkracht de speeltijd zelf kan bepalen, zijn de koffers geschikt voor leerlingen vanaf het derde leerjaar.

Het van plaats verwisselen, tijdens het spel, van de ophangdoeken en het plaatsen van hindernissen bij het Nello en Patrasche spel, maakt het voor oudere leerlingen moeilijker maar ook opwindender.


De heemkundige kring is bereid om te helpen bij de voorbereiding, om te assisteren of - en dit enkel op uitdrukkelijke vraag - om het geheel te leiden.


De prijs voor dit alles? Wat we met zijn allen moeten betalen om de zon te laten opkomen. De spellen worden gratis ter beschikking gesteld, enkel een waarborg wordt gevraagd.


Verdere info: secretariaat van de Heemkundige Kring 'Hobuechen 1135'


Share by: